El Krapfen és un dolç naixcut a Austria en el segle XVII, i que tradicionalment es menja en Carnaval. Jo els vaig provar quan estava en Trento, on diuen que es fan els millors Krapfen de tota Itàlia, i la veritat és que estaven molt bons. És un dolç que recorda molt als donuts farcits que podem trobar en els supermercats o en les tendetes de Donuts que comencen a haver per València (ex. al costat de la Fnac).
La recepte no té molt de misteri, l'únic és que és un poc costosa.
Els ingredients són els següents (amb aquesta quantitat me'n van ixir 32)
Massa:
600 g de farina
1/2 got de llet
20 g de rent fresc
1 pessic de sal
60 g de mantega/margarina/sagí
2 ous
1 sobre de sucre aromatitzat de vainilla
50 g de sucre
Sucre glass per a decorar.
Farcit:
Nutella/Nocilla
Mermelada (el gust ja depen de cadascú)
Elaboració:
Primer que res s'ha de dissoldre el rent fresc en el 1/2 got de llet tèbia i una culleradeta de sucre. Aquesta barreja es deixa reposar fins que veiem que el rent comença a fer escuma.
En un bol posar la resta d'ingredient i barrejar-ho tot, l'últim que s'ha de posar és la llet amb el rent.
Quan ja està tot ben barrejat i pastat, obtindrem una massa consistent i que no se'ns apegue a les mans. És aleshores quan s'ha de posar a fermentar.
Jo el que faig és posar-ho en un tupper i deixar-ho dins del forn a uns 25-50ºC fins que doble el seu volum.
Quan ja ha doblat el volum ja podem començar a donar-li forma als Krapfen.
S'estira la massa amb un rodillo de cuina fins que tinga 1 cm de gruix.
Amb un got anar fent els redolins i deixar-los preparats per a fregir.
En una paella és posa oli d'oliva (la recepta original diu de posar Sagí, però em pareixia massa greix). Per a saber que l'oli està a la temperatura que nosaltres volem introduïrem un furga-dents dins l'oli i si ixien bambolletes és que ja està a la temperatura adequada. Caldrà anar vigilant la temperatura, ja que si l'oli està molt calent es cremaran per fora els Krapfen i per dins es quedaran crus.
Quan ja estan daurats pels dos costats, deixar-los en un plat amb un paper absorvent per a que xucle l'oli.
Ara ja podem passar a farcir-los.
Jo el que he gastat és una "manega" (si es pot dir que és una manega) amb una espècie de xeringa. Així els anava introduïnt el farcit un a un.
Si no disposeu d'aquest "aplic" per a farcir hi ha una altra forma de fer-ho, però és un poc més costosa.
El que s'ha de fer és estirar la massa més, fins que arribe a 1/2 cm, i tallar el doble de redolins.
Es posa un redoli en el banc de la cuina, se li posa una culleradeta del farcit i després es tapa amb un altre redolí. Amb un got de diàmetre més petit es segellará el Krapfen. Així anirem farcint poc a poc tots els Krapfen i després es passarà a fregir-los. És un poquet més costos però el resultat és el mateix. Piqueu ACÍ per a veure l'exemple de com es fa.
La pròxima vegada intentaré fer-los al forn i deixar-los que fermenten una segona vegada. Ja vos diré que tal m'ix l'experiment.
Animeu-vos a fer-la!
Bon profit!
Ester Lluzar
pero que wenoooo!!!!
ResponderEliminar